keresahan dinar iraq

Assalamualaikum
bila saya buka forum Dinar Iraq Terkini kat topix.com , ada yang mengatakan bila dah RV nanti, pemegang cash mcm kita tak boleh tukar coz pertukaran cash hanya boleh dilakukan oleh mereka yg membeli dinar secara sah seperti bank.
di sini petikan dari forumer warka
“untuk pengetahuan anda…cbi melelong matawangnya untuk mendapatkan us dollar….dan lelongan tersebut melalui transaction bank iaitu membeli melalui bank dan bukannya melalui perseorangan atau orang yang tak diiktiraf oleh pihak bank…di us kerajaan menggalakkan rakyatnya membeli dinar kerana pihak bank telah diberi kebenaran untuk membuat urusniaga dan apabila urus beli dibuat pembeli dinar akan diberi resit pembelian yang mana blh ditebus kembali apabila diapungkan melaui resit pembelaian…anda kena faham iraq masih di kenakan sekatan sebelum dilepaskan pd 15/12/10 dan ianya dikawal oleh pihak imf,pbb dan bank dunia dimana setip pembelian dinar akan direkodkan dan melalui pembelian dr bank sahaja mempunyai rekod….kalau anda flashback balik semua maklumat dan info yg dikeluarkan oleh forumer dan disini terdapat percangggahan data jumlah duit yang dikeluarkan oleh cbi dan yang dimiliki oleh investor seluruh dunia….oleh sbb itu pihak cbi telah
mengumumkan dimana sumua sempadan ditutup dan duit tidak boleh dibawa masuk atau keluar dari iraq kecuali pihak bank atau institusi yg mendapat kebenaran sahaja yg boleh meneruskan urusniaga tersebut dan wang tersebut hanya sah dinilaikan hanya dalam negaranya sahaja…serta bertujuan mengelakkan spekulasi matawangnya….disini kalau anda perhatikan mengapa terdapat lebihan wang us didalam bank iraq kerana ianya tedapat sendikit penyeludupan wang tersebut untuk tujuan keuntungan yg mana mereka yg berkenaan membeli dr bank dan diseludup keluar dr iraq… untuk mengekang pekara tersebut pihak cbi akan menghapus nilai matawang besar iaitu 25k dan akan diikuti oleh note2 lain dgn mengeluarkan matawang baru yg nilainya lebih kecil..jadi kepada yang meiliki dinar tanpa memiliki bukti pembelian dikira sebagai money gambling dan ianya tidak diiktiraf oleh cbi… “
mungkin tuan ada penjelasan berkaitan perkara di atas.pada pendapat saya, sepatutnya tidak ada masalah bagi pemegang cash mcm kita.mohon penjelasan dari tuan mudah-mudahan hilang keresahan di kalangan rakan-rakan yang memegang cash dinar iraq.
sekian, wassalam
ok… sebenarnya dinar iraq kebanyakannya dibawa keluar dari negara iraq bukannya mengikut undang2 (melalui kastam/imigresen), tiada sebarang surat pengesahan pun yang dikeluarkan oleh bank negara iraq setakat ni. ini adalah helah yang digunakan oleh sesetengah pihak untuk menarik pelabur untuk melabur melalui mereka, bermacam surat pengesahan ditunjukkan bagi membuktikan kesahihan penjualan mereka.. contohnya certificate of authentic.. bank negara iraq tidak pernah sesekali pun mengeluarkan surat tersebut.. peniaga tu sendiri yang mereka surat tersebut.. kalau CBI keluarkan surat macam tu dah lama surat tu ditiru dan diguna oleh penjual dinar palsu..
tapi kami lain.. kami mempunyai kebenaran untuk membawa masuk dinar iraq ke malaysia, kiranya seperti surat pelepasan supaya tidak ditahan di airport..
ramai yang maklumkan kepada saya mereka pernah membeli dengan harga yang lebih rendah dengan beberapa buah money changer di malaysia… tapi adakah mereka mendapat jaminan bahawasanya mereka akan membeli balik dinar tersebut sekiranya dinar tidak diapungkan dalam masa terdekat ni.. sebab tu kami bukan sekadar menjual, malah kami juga turut membeli balik dinar iraq yang kami jual sekiranya anda tidak sanggup menunggu dan memerlukan duit anda kembali.. malah kami akn meneruskan servis menukarkan balik duit anda bila RV nanti.

1 comment:

  1. bile nk rv dinar iraq ni?? saya beli 25k dah lame tp x rv2 lg la...

    ReplyDelete

Jangan terlepas info terkini Dinar Iraq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...